NAPOLEONI KOOK


Napoleoni kook on minu lapsepõlvekook. Seda selleks, et see oli põhiline kook, mida mu ema meile tegi. Ja see oli nii hea. Ise ei olnud ma seda siiani mitte kunagi teinud, kuna kartsin selle keerukuses. Asjata kartsin. See on ülimalt lihtne, kui on õige ja hea retsept.
Võiks ju arvata, et tegin ema retsepti järgi, kuid seda mul kahjuks  ei ole ja siinkohal aitas mind hädast välja Ragne kodulehekülg kokkama.ee
ca 20x22cm suurune kook
Taigen:
250 g nisujahu
150 g magedat võid
1 dl külma vett
paar tilka äädikat
0,5 tl soola
0,5 muna
Kreem:
0,75 l piima
2 dl suhkrut
3 muna + taignast ülejäänud poolik muna
0,75 dl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
1 sl võid
soovi korral pohlamoosi või purustatud vaarikaid koogi vahele
Taigna jaoks haki jahu võiga puruseks, lisa veega segatud äädikas, sool ja pool muna (klopi eelnevalt lahti). Sõtku tainas ühtlaseks ja jäta vähemalt 3-4 tunniks külma seisma.
Valmista küpsetuspaberist šabloon suurusega 19x21cm.
 Rulli taigen laual küllaltki õhukeseks ja lõika sellest šablooni abil välja 4 taignalehte. 




Küpseta taignalehti 250-kraadises ahjus 5 minutit, kuni need on kuldpruunid. 
Järelejäänud taignast saad valmistada koogile puru, selleks küpseta taignaribad ahjus veidi pruunimaks, kui taignalehed (need purusta ja kata hiljem nendega koogi ääred ja pealne).



Keedukreemi valmistamiseks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Jahuta. Hõõru jahu korralikult munadega läbi (võid kasutada ka mikserit) ning lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb (keeta ei tohi). Võta tulelt. Lisa või ja jahuta.





Kommentaarid