TŠILLIMOOS


Retsept ja tekst kopeeritud blogist: Ise tehtud. Hästi tehtud.
200 gr tšillipipart 
500 gr suhkrut
800 gr punast paprikat
1 dl punast veini
1 tl soola
  • Eemalda paprikalt ja tsillipipralt seemned ning sisu
  • haki peeneks, sega suhkru, veini ja soolaga
  • kuumuta kaane all hästi vaiksel tulel umbes tund aega
  • Püreeri kogu mass ühtlaseks ning kuumuta veel umbes pool tundi ilma kaaneta, et mass kokku keeks. 
  • Pane tšillimoos steriliseeritud purkidesse
  • Kui tahad tšillimoosi pikalt säilitada, siis võib ka purgid veelkordselt steriliseerida. 
  • Selleks aseta jahtumise ajaks purgid tagurpidi. Jahtunud purgid tõsta potti räti sisse mähituna (räti idee on selles, et purgid pigal seisaks ja ükteise vastu keedes ei koliseks), kalla peale külm vesi nii, et purgid oleksid kaelani kaetud ning keeda ca 15 minutit. Lase purkidel jahtuda vee sees. Säilita pimedas ja jahedas.
  • Võid kasutada ka moosisuhkrut, siis muutub moos paksemaks marmelaaditaoliseks.
  • Tšillipiparde teravus on ka hooajati erinev - varakevadel keedetud moosi sisse läinud tšillid oli oluliselt leebema maitsega kui kesksuvised tšillid, mis võitsid isegi näpuotsad peale hakkimist tulitama. 



Kommentaarid