EKLEERID LAIMIVÕIDE JA KEEDUKREEMIGA


Olen päris palju oma mõtetes mõlgutanud, et peakas selle keedutaigna uuesti käsile võtma ja ekleere proovima teha. Siiani ei ole mul keedutaigen küpsemisel õnnestunud ja seega ei ole ma saanud ka ekleere valmistada. Igatahes seekord õnnestus kõik super hästi ja vähemalt mina olen tulemusega rahul. Asi, mille kallal võib viriseda, on ekleeri paksus, kuna ei leidnud sobivat pritsiotsa, millega seda teha. Maitse aga oli super ja see on kõige olulisem. Selle retsepti leidsin Ampsukas blogist.

26 ekleeri

Tainas:
115 g võid
2,35 dl vett
125 g jahu
2 g soola
4 muna

Keedukreem:
0,5 l piima
3 sl suhkrut
3 sl jahu
2 muna
90 g võid

Laimivõie:
1,2 dl laimimahla
ühe laimi riivitud koor
1,8 dl suhkrut
2 suurt muna
60 g toasooja võid

Katteks šokolaadikreem:
200 ml vahu- või kohvikoort
200 g šokolaadi
20 g võid


Ekleeritaina valmistamine
Kuumuta ahi 225 kraadini. Pane vesi ja või potti ning kuumuta keemiseni. Sega kuni või on täielikult sulanud. Vähenda kuumust ning lisa segule jahu ja sool. Sega kiiresti, kuni segu hakkab poti külgedelt lahti lööma ja moodustub pall. Võta pott pliidilt ära. Lisa ükshaaval munad, sega iga kord korralikult ühtlaseks. Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes pöidlajämedused ribad. Tainas kerkib üsna palju, seega jäta suuremad vahed.

Küpseta 15 minutit 225-kraadises ahjus. Siis vähenda kuumust 185 kraadini ja küpseta veel 20 minutit.























Keedukreemi valmistamine
Kuumuta piim ja suhkur keemiseni. Sega munad ja jahu heledaks vahuks. Sega pisut jahtunud piimasegu munasegusse, samal ajal korralikult vispeldades, et segu tükki ei läheks. Aseta muna-piima segu uuesti pliidile. Kuumuta (aga ära keeda) madalal kuumusel, kuniks segu pakseneb. Võta pliidilt ja jahuta täielikult. Lisa muna-piimasegule või ja sega.




 Laimivõide valmistamine 
Sega kuumakindlas kausis laimimahl, suhkur ja munad ning vispelda, kuniks kõik ained on omavahel segunenud. Tõsta anum vesivannile (keev vesi alumises potis ei tohi puutuda vastu potti, milles mune vahustada). Kuumuta segu pidevalt segades, kuni see pakseneb (umbes 8−10 minutit). Soovi korral kurna segu. Klopi juurde toasoe või ja riivitud laimikoor ning sega ühtlaseks.

Sega keedukreem ja laimivõie. Süsti kreem süstlaga ekleeri sisse. Tõsta külmikusse tahenema.















Kommentaarid