MAKROONID


Makroonide tegemine on omaette teadus. Kuna see on hästi popp toode praegu ja väga maitsev ka, siis tahtsin mindagi seda proovida. Alguses võtsin pikalt hoogu. Siis katsetasin ja läks kõik untsu. Pealt pragunesid ja üldse olid liiga kaua ahjus ka veel, et läksid pruuniks ka. Sai need siiski ära söödud, kuna maitse oli enam-vähem. Siis võtsin hoogu, et teist korda seda katsetada. Ja jälle läks aiataha! Seekord tegin vea sellega, et panin ahju kaks plaaditäit korraga. Kuigi oli pöördõhk ka peal, ei saanud neist asja. Ülemised tulid pealt nii nagu vaja, aga alt olid toored. Alumistel vastupidi, pluss mõranesid need alumised ka veel. Igatahes siit oli hea õppetund, et kahte plaati korraga ahju makroonide puhul ei maksa panna.
Kolmandat korda ei tahtnud ma kuidagi enam ette võtta, kuigi isu oli suur. Paus oli minu jaoks piisavalt pikk. Siis aga sain endale uue ahju ja see oli vaja kohe sisse õnnistada makroonidega Valetan, esimene oli siiski leivategu seal ahjus, aga järgmine küll makroonid.
Ja ma nüüd ei tea, kas oli asi selles, et tegu oli kolmanda korraga või oli asi uues ahjus või hoopis õnnes, aga seekord tulid vähemalt minu arvates makroonid välja. Ilmselt need, kes kauem neid juba teevad, arvavad teisiti :). Ahjaa, ka retsepti vahetasin välja. Kui kaks esimest korda tegin ühe retsepti järgi, siis nüüd tegin täiesti teistmoodi. Retsepti sain Merle blogist.


Niisiis 30 tk ehk 15 makrooni jaoks on vaja:
100 g mandlijahu
100 g tuhksuhkrut
2x 37,5 g (ehk kokku 75 g) munavalget
25 ml vett
100 g kristallsuhkrut
rohelist toiduvärvi

1. Sõelu tuhksuhkur ja mandlijahu kaussi, pane toiduvärv, vala peale 37,5 g munavalget.
Teise kaussi vala teine osa munavalget. Väiksesse potti pane suhkur ja vesi, aja keema. Vahusta munavalget ja kui siirup jõuab 118 kraadini, lisa munavahule vahustades siirup. Vahusta kiiresti 3 minutit, vala munavaht jahusegule, sega kaabitsaga seni, kuni tainas on piisavalt vedel, et ei jääks tippe püsti. Tõsta segu pirtskotti ja pritsi küpsised. Koputa alt. Puista peale küpsisetükid. 
Lase seista u 30 min. Mina ei koputanud seekord üldse ja seista lasin 45 minutit. (pilt)

2. Küpseta makroone 140 kraadises ahjus pöördõhuga u 15 minutit, alt teisel siinil. Võta ahjust, lase jahtuda, pööra ümber ja täida.

Täidise mõtlesin ise:

100 g Exquisa toorjuustu
9 valge šokolaadi tükikest
2 tl mustsõstra vm moosi vedelikku

Sulata šokolaad ja sega ained omavahel. 


Kommentaarid