KOHVI-KOHUPIIMATORT BESEEKATTEGA


Tordi sisu on võetud Toidutare retseptikogust, kuid et tort veidi pidulikuma väljanägemise saaks, siis lisasin ise juurde beseekihi ja marjad/vahukoore.

Tort on mõnusalt mahe, ei ole liiga magus.

Põhi: 

200 g Digestive küpsiseid 

80 g võid 


Täidis: 

300-400 g vanillikohupiimakreemi (Valio)

75 ml suhkrut 

100 g Bitter šokolaadi

400 ml vahukoort 

4 tl želatiini 

4 sl vett 

1 dl kohvi 


Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru saadud segu lahtikäiva koogivormi põhja (20 cm-24 cm). Sega omavahel kohupiimakreem ja suhkur. Riivi pool šokolaadist ja sega see kohupiimamassiga. Sega väikses topsis želatiin veega ja lase mõni minut paisuda, aseta tops kuumaveevanni ja sulata kuni želatiin muutub ühtlaseks vedelaks seguks, jahuta veidi. Sel ajal vahusta vahukoor. Sega kohv želatiiniseguga ja vala see kohupiimamassi. Lisa vahustatud koor. Kalla tulemus vormi ja aseta kook vähemalt 5-ks tunniks külmikusse. Kaunista ülejäänud hakitud šokolaadiga.

PS! Mina ei kasutanud tavalist vahukoort vaid taimsel baasil vahukoort, kus on ka piimavalku sees. Mulle meeldib see rohkem, kuna pole ohtu, et läheb võiks ning samuti selle maitse on minu jaoks parem (ei ole nii rammus). Selles konkreetses on juba ka suhkur sees ja siis ma enam ise suhkrut ei lisanud, kuid nt Millac Gold on veel parem analoogne vahukoor ja seal ei ole suhkrut. Sinna lisaksin küll juurde. 
Besee tegemiseks läheb vaja:

2 munavalget
100 g peenemat suhkrut
0,5 tl maisitärklist
veidi sidrunimahla

Vahusta munavalged kohevaks vahuks, lisa suhkur ja tärklis. Vahusta seni, kuni vaht on nii kõva, et välja ei kuku potist. Lisa  sidrunimahl.

Kuumuta ahi pöördõhuga 140 kraadini. Nüüd pane besee ahju, laotatuna sellisesse suurusesse, mis on koogipõhi ning alanda kuumust 110 kraadini. Küpseta 1 h.

Peale küpsemist ava ahjuuks, lülita küpsetus välja ja hoia beseed ahjus ca 5 minutit, et see kokku ei vajuks.

Tõsta besee tarretunud koogi peale (kui kook on juba vormist välja võetud ja asetatud vaagnale)., peale vahusta veidi veel vahukoort kohupiimaga ning kõige peale pane värskeid marju, nt mustikad, maasikad, vaarikad.


Kommentaarid