Gluteeni-, nisu- ja piimavaba napoleon





Kuna ma ise ei talu enam nisu ja piima, siis olen hakanud vaikselt retsepte nö ümber töötlema nende ainete

vabaks. Enamalt jaolt on need siis ka gluteenivabad, kuid mitte alati.
Nüüd siis katsetasin Napoleoni kooki sedasi teha.

Tainas:

300 g Dolci jahusegu
150 g Keiju vm vegan võid
paar tilka äädikat
0,5 ml külma vett
0,5 tl soola
0,5 muna

murenda või ja jahu omavahel. Lisa äädikas, vesi, sool ja muna. Sega ühtlaseks ja pane külma vähemlat 3-4 tunniks.

Jahusegu saab osta Bonafood.ee poest. Teiste jahusegudega ei ole proovinud, kuid arvan, et sobib suurepäraselt ka Schär Mix Universal jahusegu.









Jaga tainas 4 võrdseks osaks. Rulli kahe küpsetuspaberi vahel kõik 4 plaadiks. Tuleb väike kook! Ülejäägid küpseta samamoodi öra, nendest purustad pärast puru koogile.
Küpseta 250 kraadi juures plaati ennast ca 7,5 minutit ja ribasid 5 minutit. Ahjus peaks olema plaat keskmisel siinil ja ülevalt-alt küpsetus.

Valmis küpsetatud plaadid jäävad alt pruunimad kui pealt. Seega mina keerasin koogi peal kõik plaadid tagurpidi, et oleks pruunim.

Edasi valmista keedukreem:

0,5 ml india pähkli piima või muud meelepärast tamset piima
3 spl suhkrut
3, 5 muna (poolik tuleb taignast)
3 spl maisitärklist
1 tl vaniljesuhrkut
50 g taimset võid

Pane suhkur koos piimaga keema. Lase keemiseni tulel olla ja siis võta kõrvale. Samal ajal vahusta munad tärklisega. Vaata, et ei jääks tükke. Maistesta vailjesuhkruga. Pisut jahtunud piimale vala juurde muna-tärklise segu, seda ise koguaeg segades, et ei tekiks tükke.
Pane uuesti pliidile ja lase olla, kuni segu pakseneb. Kindlasti peab ära kaduma ka vaht. Lisa kõige lõpus või ja sega läbi.
















Koogi kokku panemine:

Jahuta kreem ja pane esimene plaat alusele. Kui soovid, võid ühe kihi teha moosiga, kui ei, siis pane peale esimene kiht kreemi, uus plaat, jälle kreem jne, kuni 4 plaati on kõik kremiga kaetud (ka pealmine plaat). Nüüd purusta pealmisele kreemile peale ribadest tehtud puru ja pane kook külma. Napoleon läheb paremaks iga tunniga. Teisel päeval on kõige parem :)

Kommentaarid